Deprecated: Creation of dynamic property WhichBrowser\Analyser\Header\Useragent::$data is deprecated in /www/webvol37/20/1ivh0kbt148urzp/ana-lab.rs/public_html/wp-content/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/integration/whichbrowser/src/Analyser/Header/Useragent.php on line 11
Deprecated: Creation of dynamic property WhichBrowser\Analyser\Header\Useragent::$options is deprecated in /www/webvol37/20/1ivh0kbt148urzp/ana-lab.rs/public_html/wp-content/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/integration/whichbrowser/src/Analyser/Header/Useragent.php on line 12
Pčelarstvo se praktikuje u svim zemljama EU i karakteriše ga raznovrsnost uslova proizvodnje, prinosa i pčelarske prakse. Članice EU sa najvećom proizvodnjom meda (Rumunija, Španija, Mađarska, Nemačka, Italija, Grčka, Francuska i Poljska) nalaze se uglavnom u južnom delu Evropske unije gde su klimatski uslovi povoljniji za pčelarstvo. Uprkos tome što je drugi najveći proizvođač meda u svetu, EU je neto uvoznik meda, jer domaća proizvodnja pokriva samo oko 60% potrošnje. Glavni dobavljač meda koji se uvozi u EU je Kina, a slede Ukrajina i zemlje Latinske Amerike.
Prema Evropskoj komisiji, med je na listi TOP 10 proizvoda koji su najviše izloženi riziku od prevare u hrani. Komisija Codex Alimentarius je postavila standard za med kako bi zaštitila zdravlje potrošača i obezbedila poštenu trgovinsku praksu. Najčešći postupci su dodavanje šećera i pogrešno označeno geografsko poreklo..
Prevara sa medom ima različite oblike – multi-cvetna naspram jednog izvora, razblaživanje šećerom i dodavanje sirupa.
Direktno i indirektno falsifikovanje meda
Direktno falsifikovanje meda podrazumeva direktno mešanje meda sa industrijskim šećernim sirupom. Indirektno falsifikovanje meda podrazumeva hranjenje pčela industrijskim šećernim sirupom. U slučaju indirektnog falsifikovanja, dodatkom šećernih sirupa u košnice pčele pretvaraju industrijski šećerni sirup u „med“. Ovu vrstu falsifikovanja meda je teže otkriti. To se postiže dodavanjem šećernih sirupa da bi se povećala zapremina ili paša pre vremena, a zatim veštačkim sušenjem u velikim „fabrikama meda“, kako bi se skratili vreme i troškovi. U svim slučajevima, konačni proizvod je daleko inferioran od onoga što potrošači misle da kupuju, kao i od pravne definicije meda u EU.
Dodatak sirupa u med
Nedavno se pojavio novi način falsifikovanja – korišćenjem invertnog šećernog sirupa poreklom od šećerne repe, koja pripada C3 vrsti biljaka. Radeći ovo, uspeli su da prevaziđu poznate izotopske metode koje nisu u stanju da otkriju šećere koji potiču iz C3 biljaka. Ovde se EIM-IRMS® metoda razlikuje, jer smo u mogućnosti da otkrijemo sve gore pomenute prakse.