ISPITIVANJE autentičnosti javorovog sirupa

Javorov sirup je prirodni proizvod dobijen iz soka ksilema šećernog javora (Acer saccharum). Isceđen na kraju zimske sezone u Kanadi i mnogim drugim delovima Severne Amerike, ovaj sok sadrži oko 2% čvrste materije. Može se koncentrisati isparavanjem vode, ostavljajući za sobom sirup bogat šećerima. Šećeri, uglavnom saharoza, zajedno sa raznim elementima u tragovima i organskim kiselinama i raznim fenolima, furfuralima, komponentama ukusa i hromoforima, od kojih neki nastaju tokom procesa koncentrovanja, čine javorov sirup.

Od različitih sastojaka, saharoza je najzastupljeniji šećer, koji čini 98–99,9% suve materije soka, dok aminokiseline, organske kiseline, fenolna jedinjenja, hormoni, minerali, soli i druga jedinjenja čine preostala 2 % ili manje. U javorovom sirupu saharoza čini 68 ±4 %, glukoza 0,43 ± 1,11 % i fruktoza 0,30 ± 0,54 %, dok organske kiseline kao što su jabučna i fumarna kiselina čine 0,47 ± 0,11 % i 0,004 ± 0,002 % respektivno. Saharoza, glavna komponenta javorovog sirupa, takođe se može dobiti iz drugih, mnogo jeftinijih izvora kao što su repa ili trska. Zbog toga se javorov sirup može kombinovati sa relativno jeftinijim šećerima/sirupima od trske i repe radi ekonomske dobiti. Falsifikovanje javorovog soka i sirupa sa šećerima iz drugih biljaka krši državne i savezne zakone i obmanjuje potrošače. Otkrivanje falsifikata je moguće iako javorov sirup prirodno varira u koncentraciji šećera od serije do serije. Javorovi sirupi pomešani sa invertnim sirupima od repe i trske mogu se otkriti na osnovu izmenjenog sadržaja redukujućih šećera. Međutim, teško je otkriti prisustvo čistog šećera od repe i trske (saharoze) u javorovom sirupu, jer je saharoza jedini preovlađujući šećer u javorovom sirupu.

 

Rešenje za testiranje javorovog sirupa:

  • ⦾ Detekcija dodatog šećera na bazi C3 i/ili C4
  • ⦾ Generisanje „otiska prsta“ proizvoda
  •  
  •  

Za više informacija o našim uslugama...