Deprecated: Creation of dynamic property WhichBrowser\Analyser\Header\Useragent::$data is deprecated in /www/webvol37/20/1ivh0kbt148urzp/ana-lab.rs/public_html/wp-content/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/integration/whichbrowser/src/Analyser/Header/Useragent.php on line 11

Deprecated: Creation of dynamic property WhichBrowser\Analyser\Header\Useragent::$options is deprecated in /www/webvol37/20/1ivh0kbt148urzp/ana-lab.rs/public_html/wp-content/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/integration/whichbrowser/src/Analyser/Header/Useragent.php on line 12

Ispitivanje autentičnosti voćnih sokova

Sa povećanim brojem potrošača širom sveta koji prate trend zdravijeg načina života, potražnja za voćnim sokovima se značajno povećala. Većina stanovništva se odlučuje za prirodne sokove i izbegava gazirana pića koja pokazuju visok sadržaj šećera. Provera da li potrošači dobijaju kvalitetan proizvod za koji odlučuju, postalo je sve važnije.

 

Ilegalne prakse koje se koriste u proizvodnji voćnih sokova obuhvataju širok spektar tehnika i stalno rastu. Neke preovlađujuće prakse uključuju dodavanje šećernog sirupa ili suvog šećera za koncentrisanje voćnog soka, potapanje voća u šećerne sirupe i dehidraciju.

 

„Fruit Sipping“ – potapanje voća u šećerne sirupe i dehidratacija

 

Najčešći način falsifikovanja voćnih sokova se dobija potapanjem voća u šećerne sirupe. Ovo se naziva „nova tehnologija osmotskog sušenja“, jer se vrši osmoza. Voće, na osnovu razlike u osmotskom pritisku, oslobađa sok u šećerni sirup. Na kraju procesa dobija se „kandirano voće“ koje se naziva „osmotski sušeno voće“ i takođe „koncentrovani voćni sok “ koji je zapravo šećerni sirup sa aromom i voćnom bojom.

 

Koncentrisanje voćnih sokova

 

Najveći problem u prometu voćnih sokova predstavlja njihovo deklarisanje, tj. da li je u pitanju sveže ceđeni voćni sok ili voćni sok proizveden rekonstituisanjem voćnog koncentrata dodavanjem vode. Ovo je posebno prisutno u proizvodnji voćnog soka proizvedenog od agruma. S obzirom da se agumi uzgajaju u tropskim i suptropskim krajevima, za suzbijanje izazova u vezi sa kvarenjem voćnih sokova tokom dugog perioda transporta vrši se njihovo koncentrisanje. Ovi voćni koncentrati se onda razblažuju vodom na lokaciji lokalnih proizvođača i rekonstituisani voćni sok se stavlja u promet. Često nelojalna konkurencija deklariše  proizvode ove kategorije kao sveže ceđene voćne sokove i na taj način dovodi u zabludu krajnjeg potrošača. 

Dodavanje šećera voćnom soku

 

Dodavanje šećernog sirupa ili suvog šećera u voćne sokove kako bi se povećao procenat suve materije u procesu koncentrisanja voćnih sokova. U stvari, problem je mnogo značajniji, jer se vreme trajanja uparavanja skraćuje dodavanjem šećera u procesu koncentrisanja voćnog soka, što je povezano sa manjom potrošnjom energije i skraćivanjem procesa koncentrisanja. Takav koncentrat sa dodatkom šećera je u tom slučaju teško otkriti kao nedozvoljenu praksu.

U našoj laboratoriji možemo otkriti prisustvo egzo šećernih sirupa i potvrditi nelegalnu praksu kao što je dodavanje šećernih sirupa voćnim sirovinama (koncentratima). Ovo može negativno uticati na sve dalje korake u proizvodnji voćnih sokova. Proizvođači ne mogu da znaju da ih inostrani dobavljači mogu prevariti i da umesto kupovine 100% voćnog sadržaja mogu biti prevareni da kupe falsifikovane voćne koncentrate. Ako se dodaci otkriju u finalnim proizvodima, bilo bi veoma teško dokazati da oni nisu odgovorni za prevaru.

Rešenje za ispitivanje voćnog soka:

  • Detekcija dodate vode u voćni sok
  • Detekcija dodatog šećera na bazi C3 i/ili C4 
  • Generisanje izotopskog “otiska prsta” proizvoda
  •  

Za više informacija o našim uslugama...