ANA LAB oznake kvaliteta

„Hajde da zajedno proširimo dodatnu vrednost vašeg proizvoda…”


Sve više proizvođača stavlja akcenat na reklamne poruke i izjave u pokušaju da skrenu pažnju potrošača na svoje proizvode. Iznošenje izjava kao što su „100% prirodni med” ili „100% prirodni voćni sok” ili „vino od grožđa” nije u skladu sa propisima o deklarisanju.

U skladu sa propisima o označavanju proizvoda, davanje informacija o hrani mora biti obavljeno na način koji ne obmanjuje krajnjeg potrošača, posebno u pogledu:

  • ⦾ Karakteristične osobine hrane, a posebno njena priroda, identitet, svojstva, sastav, količina, trajnost, zemlja porekla ili zemlja i mesto porekla i način proizvodnje;
  • ⦾ Pripisivanje hrani osobina i svojstva koja ona ne poseduje;
  • ⦾ Oznake posebnih svojstava hrane i da li slična hrana ima ista svojstva, posebno isticanjem prisustva ili odsustva određenih sastojaka i/ili hranljivih materija;
  • ⦾Ukazivanja izgledom, opisom ili slikovnim prikazom na prisustvo određene hrane ili sastojka, kada je u stvarnosti sastojak koji je inače prirodno prisutan ili korišćen u toj hrani, zamenjen drugim sastavnim delom ili drugim sastojkom.
  • ⦾ Informacije o hrani treba da budu tačne, jasne i lako razumljive potrošaču.
  • ⦾ Davanje podataka o hrani vrši se na način da se hrani ne pripisuju svojstva prevencije i lečenja bolesti ljudi i/ili koja se na ta svojstva ne odnose, osim ako ovim pravilnikom i posebnim propisima nije drugačije propisano.

S druge strane, realnost je nešto sasvim drugo, jer naravno na tržištu postoje razni proizvodi čiji kvalitet ne odgovara određenoj kategoriji proizvoda, ali redovno sadrže informacije koje upućuju krajnjem potrošaču da se zapravo radi o autentičnim proizvodima iz određenih kategorija. S obzirom na to da je ovakve ekonomske prevare veoma teško otkriti, jer falsifikovani proizvodi najčešće prolaze ispitivanja na osnovni kvalitet na osnovu kojih ovlašćene i akreditovane laboratorije izdaju laboratorijske izveštaje o usklađenosti proizvoda sa propisima, a u slučajevima falsifikovanih proizvoda, onda lojalni proizvođači moraju da pronađu način na koji i dalje mogu skrenuti i privući pažnju krajnjih potrošača na svoje proizvode, a da i dalje budu u skladu sa propisima o deklarisanju prehrambenih proizvoda.

Dakle, ako razmišljate kako da dodate vrednost svom proizvodu, a da i dalje budete u skladu sa propisima, možda bi trebalo razmotriti opciju nezavisne i nepristrasne verifikacije od strane akreditovane organizacije koja MOŽE PROVERITI autentičnost i može dodati vrednost Vašem proizvodu na način koji u skladu sa propisima.

Mi u ANA LAB-u imamo stručnost i znanje da pomognemo našim klijentima da prepoznaju svoje proizvode kao proizvode višeg kvaliteta i da ispune očekivanja svojih potrošača, a da se i dalje pridržavaju propisa koje je utvrdila država.

Postavljanjem ANA LAB etiketa sa oznakom „SADRŽAJ PROIZVODA TESTIRAN I DOKAZAN“, daje se upravo ovakva prilika krajnjem potrošaču da stekne poverenje u željeni proizvod i na taj način uspostavi vezu sa proizvođačem i preporuči takav proizvod dalje.

Za više informacija o našim uslugama...